17 Aralık 2009 Perşembe

Nerede beleş, oraya yerleş - Trackmania Nations Forever

Yine beleşçiliğim tuttu sayın okurlar. Bu sefer size bir programdan değil, bir oyundan bahsedeceğim. Bu oyun yeni değil, o yüzden bir kısmınız onu duymuş, hatta oynamış olabilirsiniz. Yine de ben eskimek bilmeyen bu oyunu tanıtacağım.

Oyunumuzun ismi Trackmania Nations Forever. Nadeo firması tarafından yapılmış olan oyun, internet üzerinden oynanan bir yarış oyunu. İnternet üzerinden oynamak istemediğinizde tek oyuncu modunda kendiniz de oynayabilirsiniz, ama asıl zevk çoklu oyuncu modunda. İsminden de anlaşılacağı gibi bu oyun pistlere odaklanıyor. Bunu sağlamak için tüm araçları eşit özellikte yapmışlar. Aslında tüm araçlar görünüm olarak ta aynı, sadece yaşadığınız ülkenin bayrağının rengi arabanızın da rengi oluyor. Siz oyunu internet üzerinden oynarken daha farklı araçlar da görebilirsiniz ama onların da performansları herkesinkiyle aynı. Bu farklı tasarımlı arabaları ancak oyunun ücretli sürümüne sahip kişiler kullanabiliyor. Ücretli sürüm çok daha fazla olanak sunuyor bizlere, ama biz beleşçi olduğumuzdan ücretsiz sürümü oynamaya devam ediyoruz.

Oyundaki arabalar oldukça hızlı, yerine göre saatte 400KM (ve fazlası) gibi hızlara çıkabiliyorlar. Arabaların tipi geleceksel (fütüristik yerine kullanıyorum, şimdi icat ettim bu kelimeyi) F1 arabalarına benziyor. Resimlerde de görebilirsiniz bunu. Yarışlar zamana dayalı, yani rakiplerle yarışıyorsunuz ama önemli olan pisti tamamlamak için harcadığınız süre. Bir yerde pistten çıkarsanız veya yeterince iyi gitmediğinizi düşünürseniz tek tuşla yarışı baştan başlatabiliyorsunuz. Bağlandığınız sunucuya göre belirli bir süre veriliyor (genelde 5 dakika), siz de bu süre içerisinde istediğiniz kadar yarışıyorsunuz, en iyi tur zamanı sayılıyor. Yarışlar öyle hızlı oluyor ki, saliseler bile sizi birkaç sıra ileri veya geri atabiliyor. Birinci gelen oyuncudan sadece 1 saniye bile geri kaldıysanız onuncu olabiliyorsunuz. Pistlerin bazıları hıza, bazıları beceriye, bazıları da her ikisine birden odaklanmış.

Trackmania Nations Forever internet üzerinden oynandığından bir de puanlama sistemine sahip. Bitirdiğiniz her yarıştan sonra Tüm oyuncular arasındaki sıranıza ve o yarıştaki bitirme derecenize göre bir puan veriliyor. Burada akıllıca bir yöntem kullanılmış. Mesela tüm Trackmania oyuncuları arasında üst seviyelerde olan birisi bir yarışı kazandığında 10 puan alıyorsa, oyuna yeni başlamış ve diplerde olan birisi aynı yarışı kazandığında 200 puan alıyor. Bir de bunun yanında ülke puanları ve sıralamaları var. Her yarışçı aynı zamanda kendi ülkesinin milli takımı için yarışmış oluyor, siz başarılı oldukça ülke puanınız artıyor. Şu an itibariyle Türkiye 88932 puanla 31. sıradaydı. Birinci sırada ise 97847 puanla Fransa vardı. Maalesef yeterince oyuncumuz yok, bu oyun ülkemizde pek tanınmıyor. Yoksa, Fransızlar şoförlükte elimize su dökemezler... Aşağıya oyunla ilgili bir video ekledim. İzleyince sakın korkmayın, oyun bu kadar zor değil. Bu gösteri amaçlı bir video, adam marifetlerini konuşturmuş. Bazı pistlerde bu kadar sık olmasa da benzer hareketler yapmak gerekiyor, ama oldukça zevkli.


Bu kadar anlattıktan kısa bir değerlendirme gerekir. Yarış oyunlarından hoşlanıyorsanız ama kendi başınıza yarışmaktan sıkıldıysanız Trackmania Nations Forever denemeniz gereken bir oyun. Fazla detayla uğraşmadan, sadece en iyi dereceye imza atmaya çalışmak size zevk veriyorsa bu oyun tam sizlik. Boş vakitlerinde kendini sıkmadan yarışmak isteyenlere bu oyunu kesinlikle öneririm. Hem kişiler arası hem de ülkeler arası rekabet olması insanı daha çok gaza getiriyor. Başarılı oldukça sıralamada yükselmek insana hoş geliyor. Trackmania Nations Forever çalışmak için fazla sistem kaynağına da ihtiyaç duymuyor. Ben netbookta akıcı bir hızda çalıştıramadım ama bilgisayarınız çok eski değilse rahatça oynayabilirsiniz. Buna rağmen grafikler oldukça kaliteli. Tamamen ücretsiz olan oyunu indirmek ve daha fazla bilgi almak için şuraya tıklayabilirsiniz. Herkese hızlı turlar dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder