7 Kasım 2009 Cumartesi

Olympus Pen serisine yeni üye - E-P2

Micro four-thirds sistemi ilk duyurulduğunda çok hoşuma gitmişti. Makul ölçülerde DSLR makineler görünüyordu ufukta, hem de ne maliyetler çok yüksek olacaktı ne de fonksiyonlar kısılacaktı. Proje, prototip filan derken Olympus E-P1 geldi, hemen ardından da Panasonic GF1 düştü piyasaya. Aralarındaki en büyük fark, Olympus'ta flaş bulunmamasıydı. Harici flaşa mahkum olmak kötü tabi. Yine de iki makine de çok hoşuma gitti, sıkı aletlerdi, ele güzel oturuyorlardı, performansları kötü değildi. Ufak tefek kusurlar elbet giderilebilirdi. İşte şimdi, karşımızda Olympus E-P1'in ufak tefek kusurları giderilmiş versiyonu duruyor: E-P2. Baştan söyleyeyim, flaş hala yok.

Konunun yabancısı olanlar için kısaca anlatayım. Bu cihazları şöyle tanımlayabiliriz: SLR ve kompakt makinelerin melezi. Lens değişebiliyor, SLR'de yapılan herşey yapılabiliyor ama ayna ve prizma sistemi yok. Böylece makine daha küçük ve ince olabiliyor. Standart olarak kendi lenslerini kullanıyor bu makineler ama ufak bir adaptör vasıtasıyla diğer Olympus lensler de (Zuiko) takılabiliyor. Oldukça pratik yani. Gelelim haberimize konu olan yeni modele. Eskisine nazaran eklenen bazı özellikler var. Flaş bağlantısının alt tarafına bir aksesuar girişi koyulmuş. Bunu kullanarak dijital vizör (ekrandan çekmeyi sevmeyenler için) veya stereo mikrofon (video çekimi için) eklenebiliyor makineye. Bunun yanında hem fotoğraf hem video çekimi için sürekli odaklama özelliği gelmiş. Bu özellik sayesinde hareket eden objeleri çekmek daha kolay olacak, makine objeyi takip ederek odak netliğini koruyacak. Bu özellik video çekimlerinde çok işe yarıyor çünkü video demek hareketli görüntü demek. Hareket halinde odaklama olmazsa video bulanık oluyor. Video demişken Olympus E-P2 1280x720 piksel çözünürlükte saniyede 30 kare çekiyor, HD video var yani. Bunlar haricinde eklenen bazı yazılımsal özellikler de var (yeni yazılımsal filtreler ve renk canlandırma modu) ama ben onları bahsetmeye değer bulmuyorum. Onları resim üzerinde sonradan uygulayabilirsiniz ama odaklanmamış bir resmi sonradan netleştiremezsiniz.

Kısaca, Olympus E-P2 çekici ve yetenekli bir makine. Bana göre tek kusuru flaşının olmaması. Almak isteyenler bir süre daha bekleyecekler. Yurtdışı fiyatının 1000$ seviyelerinde olacağını duydum. Tüm özelliklerini bir yana bırakırsak, bu makinenin en önemli özelliği taşınabilirliği. Hafif, küçük ve bunun için özelliklerinden feragat etmiyor. Mutlaka bunu Canon Eos 7D ile veya Nikon D3 ile mukayese edenler olacaktır. Onların unutmaması gereken şey, E-P2 bahsettiğiniz makinelerin yarısından daha küçük ve hafif. Yanımda rahatça taşıyabildiğim bir amatör makineyi taşımaya üşeneceğim bir üst seviye makineye tercih ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder