21 Temmuz 2009 Salı

Sigara yasağı

Evet yasak başladı. Ben sigara içen birisi olarak yasağı destekliyorum. İnanması güç ama olması gereken bu, ama bazı ince ayarlamalar da yapmak gerekli. Bu ülkede homoseksüellerin, teröristlerin, hatta sübyancıların bile hakları savunuluyor. Sigara içenlerin hakları neden savunulmuyor? Sigara içmeyenleri dumandan korumak gerek, burada hemfikiriz ama sigara içmeyi bu kadar zorlaştırmak bana göre saçma. Eğer devlet gerçekten sigara tüketimini azaltmak istiyorsa sigaranın üzerindeki vergiyi arttırsın. Avrupa birliği ülkeleri içinde sigaradan en az vergiyi alan ülke Türkiye. Sigara pahalı olsun, kaçakçılıkla da daha iy savaşılsın, çoluk çocuk alamasın. Çözüm bu kadar basit. Alkolden kol gibi vergi almayı biliyorlar, mesele sigara olunca anında yumuşuyorlar. Dünyanın en düşük vergiye sahip alışveriş cenneti şehir devletlerinde bile sigara bizdekinden daha pahalı. Biraz durup düşünmek lazım. Yasaklarla insanların alışkanlıkları değişmez. Önemli olan alışkanlığın oluşmasını engellemektir.

2 yorum:

  1. issizlik ve fakirlik orani yuksek bir ulke olmasina ragmen miyarlik cep telefonlarini satin alan halkim eminim sigarasi da kac para olursa olsun alacaktir. sigara icen birisi olarak sigara icmeyenin o sigara dumani altinda yemek yemesinin ne kadar zor oldugunu anlamazsin.hic bir restaurantta sigara icerken etrafinda cocuklu bebekli ya da hamile insanlara dikkat ettin mi?

    YanıtlaSil
  2. Ben zaten sigara içilen ve içilmeyen yerlerin ayrılmasını, yani sigara içmeyen kişilerin korunmasını destekliyorum. Bunun yanında komple bir yasak sadece delinmeye yarar, çünkü her zaman her yeri kontrol etmek imkansızdır. Belirli metrekarenin üzerindeki restoran, cafe ve barlarda sigara içilen ve içilmeyen bölgeleri ayırsınlar, böylece isteyen istediği yerde oturabilir. Kimse kendi içmediği sigaranın dumanından dolayı rahatsız olmaz. Biraz düşünülürse bu tip şeylere pratik çözümler bulunabilir, zira dünyada pek çok yerde benzer yasaklar var ama sigara içenler de ezilmiyor.

    YanıtlaSil