14 Ocak 2013 Pazartesi

Kamuflajsız, kaplamasız, tüm çıplaklığıyla 2014 Mercedes CLA

Mercedes'in yeni cicisi CLA geçtiğimiz yılın en merak edilen modellerinden biriydi. Aslında A serisinin sedan versiyonu olarka tasarlanan CLA'yı bu kadar merak uyandırıcı kılan şey "küçük CLS" olarak tanıtılmasıydı. Mercedes bu sayede CLS'nin muhteşem görünümüne hayran olan, ama CLS alamayan kişilerin kalbini daha arabayı sergilemeden kazanmış oldu. Çoğu kişi CLA'yı henüz görmeden "yeni araba alırken bakılması gereken modeller" listesine ekledi. CLA da sevenlerini üzmedi, güzel bir model olarak karşımıza çıktı.

CLA gerçekten de dış görünüş olarak CLS'yi andırıyor. Mercedes işin bu kısmını çok iyi düşünmüş, CLA'yı sıradan (ama işlevsel) bir sedan olarak tasarlamamakla çok iyi etmişler. Sonuçta sportiflikle pek ilgisi olmayan, işini görecek sıradan bir kompakt sedan isteyenler Jetta, Civic veya Corolla alabilirler. Görünüme, tarza ve sportifliğe önem verenler ise (tabi bütçeleri izin veriyorsa) CLA'yı tercih ederler. Mercedes bu şekilde CLA'yı muhtelif rakiplerinden ayrıştırmış. Şöyle bir ek bilgi verirsem daha açıklayıcı olur sanırım:

Normal arabalar ile premium arabalar arasındaki gözle görülebilen (veya ilk bakışta hissedilebilen) fark araba küçüldükçe azalıyor. Bu yüzden E ve F sınıfı arabalarda premium markalar daha fazla tercih ediliyor, çünkü verdikleri "lüks duygusu" kolayca hissediliyor. Daha küçük modellerde ise bu "lüks duygusu" o kadar kolay hissedilmiyor. Bu yüzden, (mesela) Audi A1'in neden bu kadar pahalı olduğu sorgulanıyor, çünkü insanlar onu aynı aksesuara sahip Hyundai veya Peugeot modelleriyle karşılaştırıyorlar. Bu algılama hatasında kullanıcı kitlesinin yaşının da etkisi var. Küçük ve kompakt arabaları daha çok yaşı 40'ın altında olan genç kesim kullanıyor. Bu kişiler de teknolojik aksesuarlara üretim kalitesinden daha fazla önem veriyorlar. Bunun sonucunda da insanlar Audi A3 veya BMW 1 serisinin neden çok daha fazla aksesuara sahip olan Seat Leon'dan çok daha pahalıya satıldığını sorgulamaya başlıyorlar.
Bu gereksiz bilgiyi de verdikten sonra CLA'nın neden "küçük CLS" olarak empoze edildiğini ve bunun neden çok akıllıca bir fikir olduğunu anlamışsınızdır sanırım. Eğer Mercedes CLA'yı sıradan bir sedan olarak (mesela A serisinin sedan versiyonu olarak) tasarlasaydı aynı kaliteyi sunsa bile bu kadar popüler olamazdı, çünkü insanlar onu Jetta, Civic, Corolla ve C4 gibi modellerle karşılaştırıp pahalı bulacaklardı.

CLA aslında tam anlamıyla CLS'nin küçük versiyonu değil. Dış görünüm benzese de CLA önden çekişli olması (4Matic sistemli 4x4 versiyonları da satılacak) ve maliyet kaygısı güdülerek tasarlanması yüzünden CLS'nin "tip olarak benzeyen, ama huyu dayısına çekmiş" küçük kardeşi olmuş. Tabi bu CLA'nın kötü bir araba olduğu anlamına gelmiyor, ama Mercedes'in klasikleşmiş sürüşü bu arabada yok. Yine de CLA yerden fazla yüksek olmaması ve diri süspansiyon sistemi sayesinde sınıfındaki diğer araçlara göre daha keyifli bir sürüş sunacak. Mercedes yol tutuşu kötü araba pek yapmaz, bu yüzden CLA'nın göründüğü kadar iyi gideceğini düşünüyorum.

Mercedes CLA'nın iç kısmı platform kardeşi A serisine fena halde benziyor. Mercedes hayranları (aynı zamanda Audi düşmanı olanlar) bu duruma biraz bozulabilir, çünkü bu şekilde farklı modellerde aynı iç mekanı kullanmak Mercedes'in tarzına pek uymaz. Yine de bu durum ortadaki gerçeği değiştirmiyor, CLA'nın içi A serisinin içinin aşağı yukarı aynısı. Motor ve şanzıman seçeneklerinde de CLA platform kardeşinden pek farklı değil, aynı motor ve şanzıman kombinasyonları hem A serisinde, hem de CLA'da kullanılacak. Mevcut C serisiyle aşağı yukarı aynı boyutlarda olan CLA (38mm daha uzun aslında) bu sayede bir sonraki nesil C serisinin daha büyük olacağının da ipucunu veriyor. Eğer CLA şimdiki C serisi boyundaysa, C serisi daha da irileşecek demektir. Bu durum Mercedes'in ilk kez mevcut E ve C serilerinde kullandığı ortak platform stratejisine de gayet uygun. 2014 model CLA bu yıl içerisinde piyasaya çıkacak, ama ülkemize ne zaman geleceği henüz belli değil. Resimler sizi kesmediyse ve CLA'yı daha farklı açılardan görmek istiyorsanız aşağıdak videoyu izleyebilirsiniz.

5 yorum:

  1. son yıllarda çok satıştan dolayı burnu kalkan vw artık yarışta yalnız değil bu onları kendine getirir

    YanıtlaSil
  2. kesinlikle katılıyorum.mercedes mükemmel bir araç yapmış...

    YanıtlaSil
  3. volkswagene çekememezlikten dolayı yapılan bu arsız yorumlar beni güldürüyor..

    YanıtlaSil
  4. aşkın adı üç harftir BAVARIAN MOTOR WORKERSBAVARIA...

    YanıtlaSil