7 Kasım 2012 Çarşamba

Maserati Quattroporte yenileniyor, Maserati için yeni bir devri başlatıyor

Maserati'nin sportif sedan modeli Quattroporte 2013 yılında yenilenecek. Mevcut modele göre daha sert bir görünüme bürünen yeni Quattroporte Fiat'ın Chrysler'ın büyük ortağı olması sonrasında geliştirilen ilk Maserati olma özelliğini de taşıyor. 4.7 litrelik, 530HP güç veren bir V8 motora (Granturismo modelindeki motorun aynısı) sahip olan yeni Quattroporte iç mekanda Chrysler modellerinde görülen bazı parçalardan da yararlanılarak tasarlanmış.

Yeni Quattroporte'nin belki de en önemli özelliği Fiat grubu ve Maserati markası için yeni bir dönemin habercisi olması. Şöyle ki, Fiat yakında Lancia markasını bitirecek veya üretimini ABD'ye kaydıracak. Üretimin ABD'ye kayması bildiğimiz Chrysler modellerinin Lancia markasıyla satılması anlamına geliyor. Lancia bundan böyle Fiat'a (ve kendine) özgü olmayacak yani, Chrysler'ın Avrupa şubesi gibi çalışacak. Bu durumda Fiat grubunda bir premium marka boşluğu doğacak. İşte bu boşluğu da Maserati dolduracak.

Tabi Maserati bu haliyle diğer premium üreticilerle rekabete giremez. Yeni modeller tanıtılması ve mevcut modellere yeni motor seçenekleri eklenmesi gerekiyor. Bu akımı da işte bu fotoğraflardaki Quattroporte başlatıyor. 2013 model Quattroporte ilk başta büyük bir motorla sunulacak, ama ileride 6 silindirli, turbolu bir motor da seçenekler arasına eklenecek. Henüz kesinleşmemiş olsa da birkaç yıl içinde dizel motorların da Quattroporte'nin kaputunun altında görülmesinin mümkün olduğu söyleniyor. Ayrıca, yeni Quattroporte'ye dört tekerlekten çekiş sistemi de eklenecek, ama opsiyonel olacak.

Fiat grubu yetkilileri Maserati Quattroporte'nin şu anda 6,500 adet civarında olan yıllık satış miktarını üç yıl içinde 50,000 adede çıkartmayı hedeflediklerini söylüyorlar. Motor seçeneklerinin artması satışları da arttıracaktır, ama yeni modellerle Maserati markasının desteklenmesi de gerekiyor. Malum, premium segmentte Mercedes, BMW, Audi ve Lexus gibi çok güçlü firmalar var. Bu firmaların hemen her büyüklükte arabaları, bu arabaların kaputlarının altında da herkesin zevkine uygun motorları var. Quattroporte'den daha küçük bir sedan modelin yolda olduğu söyleniyor, ama henüz kendisini göremedik. Eğer Maserati başarılı olmak istiyorsa en azından dört temel sınıfta (C, D, E ve F sınıfları) araba satmalı. Bunların yanına birkaç spor model (zaten mevcut) ve en az bir tane de arazi aracı eklenmeli. Eğer bu sağlanırsa Maserati premium segmente yeni bir soluk getirebilir. İyi de olur aslında, rekabet her zaman biz tüketicilerin işine yarar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder