2 Mayıs 2012 Çarşamba

Kia'nın prestij modeli K9 Kore'de satışa sunuldu

Hayır, üstteki araba apaçi moduna geçmiş bir BMW 7 serisi değil. Bu Kia'nın ürün gamının en tepesindeki araba olan K9. Kore'de piyasaya sürülen K9 henüz diğer pazarlarda satılmıyor, ama yakında Amerika ve Avrupa ülkelerinde de piyasaya çıkacak. Hyundai Equus ve Genesis ile aynı platformu kullanan Kia K9 büyük - lüks sınıfta bir araba, yani Mercedes S serisi, BMW 7 serisi, Audi A8 ve Jaguar XJ ile rekabet edecek. Tabi marka imajı ve motor seçenekleri açısından bu rakipleriyle yarışması biraz zor, ama lüks araba isteyenler için kaliteli ve uygun fiyatlı bir alternatif olacağı kesin.

Motor seçenekleri dedim, ama aslında pek bir seçenek sunulmamış. Şu anda K9 (bu isim de Güney Kore'ye özelmiş, diğer pazarlarda kullanılmayacakmış) sadece 3.8 litrelik Lambda isimli V6 motorla satılıyor. Bu motorun da 286HP ve 329HP gücünde versiyonları mevcut. Motorun hacmine göre verdiği güç biraz düşük geldi bana. Son yıllarda çift turbo teknolojisi sayesinde 3 litrelik dizel motorlar bile bu gücü veriyor, üstelik torkları da (doğal olarak) çok daha yüksek. Tüketimin düşüklüğünden bahsetmiyorum bile. Kia bu arabayı bu motorla Avrupa'ya getirirse Kia bayileri ve Güney Kore konsolosları haricinde kimse almaz, kullanmaz. Araba güzel, ama daha iyi motorlar (özellikle de dizel seçeneği) şart.

Arabanın iç mekanı sade ama fonksiyonek olacak şekilde tasarlanmış. Tabi fotoğraflardaki renk ve malzeme böyle görünüyor, isteğe bağlı olarak Avrupa tarzı ahşap ve krom kaplamalar da gelebilir. Aşağıdaki fotoğrafa bakıp ön konsolun sadeliğine şaşırmayın, asıl olay arkada. Şoförlü kullanım için tasarlanan Kia K9'un arkası ön kısma göre daha konforlu. Yandaki resimde de bu görülüyor, arka yolcuların önündeki LCD ekranlardan orta kol dayamadaki kontrol paneline kadar hiçbirşey unutulmamış. Buradan gözükmüyor, ama oralarda biryerde bir buzdolabı (mini bar da deniyor bazen) bile olabilir. 2013 model yılında Avrupa'ya gelmesini beklediğim K9'un buralardaki fiyatının ne olacağı belirsiz, ama geldiğinde ilk rakibi artık yaşlanmış olan Volkswagen Phaeton olacak. Kia lüks sınıfta rekabete girmeden önce Phaeton'a karşı bir zafer kazanmalı, premium rakiplerle daha sonra kapışmalı.


1 yorum:

  1. slm ben ilker cengel suudi arabistanda oto elektirikcisiyim ben k9 cok ama cok beyendim alah banada nasip eder insallah ben para biriktiriyormu k9 icin saygilar

    YanıtlaSil