Tabletler bu aralar çok popüler. Tüm büyük elektronik markaları kendi tablet modellerini satıyorlar. Hatta, böyle firmalara sahip olmayan bazı ülkeler de kamu projesi olarak tablet geliştirip üretiyor. Bizim buralarda da bazı kıpırdanmalar var, ama bunlar ağırlıklı olarak Fatih projesinde ihaleden birşeyler kapmak isteyen fason projeler. Bu sefer bahsedeceğim şey ise biraz daha farklı. NTVMSNBC sitesindeki bir habere göre Sakaryalı bir elektronik mühendisi tamamen kendi tasarımı olan bir tableti geliştirdi. Haber kaynağı sağlam olsa da NTVMSNBC bir teknoloji sitesi değil, haberde de bazı ufak tefek hatalar var. Bu yüzden anlatacaklarım tamamen doğru olmayabilir, bunu bilerek okuyunuz.
Sakarya'nın Hendek ilçesinde bir klima fabrikasında çalışan elektronik mühendisi Ufuk Tezcan fabrikada eline geçen bir Apple iPad'i merakına yenik düşerek sökmüş ve parçalamış. Cihazın iç yapısını inceledikten sonra böyle birşeyi kendisinin de yapabileceğini düşünmüş. Elinde basit bir netbook varmış, ilk önce bunu tablete dönüştürmeyi denemiş. Dışarıdan aldığı bazı parçaları netbooktan çıkan anakart ve işlemci gibi standart donanımlarla birleştirmiş ve biraz iri de olsa ilk tabletini yapmış. Tabi bu çok fonksiyonel birşey olmadığından biraz küçültmek istemiş. KOSGEB'den AR-GE ve inovasyon desteği de alınca daha küçük bir tablet geliştirip ufak çaplı üretime başlamış. Şu anda aylık 700 adetlik üretim kapasitesine sahipmiş.
Buraya kadar herşey güzel, pembe bir tablo çizilmiş. Asıl mesele buradan sonrası. Haberde tabletin teknik özellikleri net olarak verilmemiş. Fotoğraflarda ekranın 7" olduğu anlaşılıyor, ama 10" boyutunda ekrana sahip modeller de yapıyorlarmış. Ekranlar Güney Kore'den geliyormuş ve çoklu dokunmatik desteğine sahipmiş. Bu durumda ekranın kapasitif olduğunu söyleyebiliriz. Dahili depolama alanı 8GB, ama bellekten bahsedilmemiş. İşlemci ise 800MHz hızındaymış. İşlemcinin üreticisini ve tipini bilemiyoruz tabi. Cihazın arkasında 2 megapiksel çözünürlüğünde bir kamera var. Harika olmasa da iş görebilir cinsten yani. Tabletin pilinin kapasitesi belirtilmemiş, ama pil Çin'de üretiliyormuş. Bu parçalar yurtdışından geliyor, ama bunları birleştiren anakart İstanbul'da üretiliyormuş. Ufuk Tezcan cihazın plastik aksamının da Sakarya'da üretildiğini söylüyor.
Isaac Newton'dan esinlenerek Izec ismi verilen bu tablet bilgisayarın yazılımı da Ufuk Tezcan tarafından geliştirilmiş, en azından haberde böyle belirtiliyor. Tabi durum aslında biraz daha farklı. Ufuk Tezcan kendi işletim sistemini geliştirmemiş, ancak Android işletim sistemini kendi tasarladığı tablette çalışacak şekilde uyarlamış. Yine de güzel birşey, en azından bize ait bir cihaz var karşımızda. Ufuk Tezcan müşteri taleplerine göre cihazın özelliklerinde değişikliğe gidebildiğini söylemiş, yani kişiye özel hazırlanmış bir tablet yaptırmak da mümkün. Haberi daha detaylı okumak isterseniz şuraya tıklayarak NTVMSNBC'nin kendi sitesinde göz atabilirsiniz. Bana hala biraz şüpheli görünüyor, çünkü çok büyük sermayelerle çalışan dev şirketler bile kendi tablet tasarımını yapamayabiliyor. Bu sadece yerli şirketler için geçerli değil, teknoloji devi sayılan bazı yabancı şirketler bile başka markaların ürünlerini kendi markalarıyla satıyorlar bazen. Bu yüzden bu gelişmeye sevinsek de hemen inanmamak lazım, ben şahsen üretim sürecini ve çalışan bir örneği görmeden (veya gören ve güvendiğim birilerinden duymadan) inanmayacağım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder