15 Ekim 2011 Cumartesi

BMW yeni (2012 model) 3 serisini duyurdu

Alman otomobil üreticisi BMW orta sınıftaki temsilcisi olan 3 serisini yeniledi. BMW yetkilileri arabanın eski 3 serisinden hiç esinlenilmeden, sıfırdan tasarlandığını belirtmişler. Buna rağmen yeni 3 serisi yerini aldığı modeli hafiften (özellikle yandan bakıldığında) andırıyor. Bunun sebebi yeni modelin serinin diğer üyelerine, özellikle de 5 serisine benzetilmeye çalışılması. 5 serisi de bir önceki 3 serisine hafiften benzeyince (biraz karışık oldu, farkındayım) sıfırdan tasarlanan bu model bir önceki seriye benziyor. Neyse, "soydur, çeker" diyerek geçelim bu kısmı. Araba gayet güzel görünüyor. Daha haşin bir ön görünüme sahip, BMW'nin roadster modellerine benzemiş sanki. Yeni 3 serisinin arkadan görünümü de 5 serisine benzemiş, hani modeli yazmasa karıştırılabilir, o kadar andırıyor. Bu kötü birşey değil, çünkü benzetilen 5 serisi de zaten harika bir tasarıma sahip. Resimler güzel tabi, ama videonun yerini tutmayabiliyor. Yazıya devam etmeden önce lansman videosunu izlemenizi öneririm.



Yeni 3 serisinin iç mekanı daha kullanışlı olacak şekilde tasarlanmış. Araba biraz büyümüş, böylece iç mekan da genişlemiş. Diz ve bacak mesafeleri büyütülmüş. Orta sınıf modellerde bazen yaşanan dar iç mekan sıkıntısı bu arabada yaşanmayacak gibi görünüyor. Bu akımı yeni A4 ile Audi başlatmıştı, yoksa Mercedes'e kalsa herkes sportif görünümlü ama küçük orta sınıf arabalar yapıyor olurdu. Audi arabalarını (ve tabi o arabaların iç hacimlerini) sınıf standartlarından daha büyük tasarladı, bu da kullanıcıların hoşuna gitti. BMW de şimdi aynı akımı takip ediyor. Yeni 3 serisinin iç mekanı tercih edilen aksesuar paketlerine göre farklı renklerde gelecek. Sürüş bilgilerini ön cama yansıtan renkli bir HUD (Head-Up Display) sistemi, parketmeyi kolaylaştıran tepeden görme özelliği, şerit değiştirirken veya kör noktada bir araç varken uyarı veren sistemler gibi muhtelif güvenlik sistemleri de yeni 3 serisinde (çoğu opsiyonel olarak) sunulacak. Aslında bu özelliklerin hiçbiri yeni değil, üst sınıf modellerde zaten bunlar vardı, ama kompakt bir modelde nispeten makul fiyata tüketiciye sunulmaları güzel birşey.

Yeni model yeni motorlarla gelir genelde. BMW 3 serisi yenilendi, ama biz hala hangi motorlarla geleceğini bilmiyoruz. Aslında biliyoruz da, buralardaki motorlardan kimse bahsetmemiş. Kaynaklar genelde ABD kökenli olduklarından (basın bülteni dahil) hep Kuzey Amerika pazarında sunulacak olan motor seçeneklerinden bahsetmişler. Hiç dizel yok, benzinli motorlar da çok büyük. Bahsedilen motorların en küçüğü olan 2 litrelik turbolu motor 240hp güç ürettiği için burada da sevilebilir, ama yine de Avrupa pazarında (dolayısıyla Türkiye'de) en popüler motorlar dizeller olacaktır. 1.6 litre hacmindeki küçük motorlar da uygun fiyatla sunulmaları durumunda tercih edilebilirler. BMW yeni 3 serisinde yeni bir 8 vitesli otomatik şanzımana yer vermiş. Manuel şanzıman sevenler ise 6 vitesli klasik şanzımanla takılmaya devam edecekler. Büyük motorlu modellerde BMW'nin dört tekerlekten çekiş sistemi xDrive da sunulacakmış.


 Yeni BMW 3 serisi 2012 model yılı içerisinde satışa sunulacak. Türkiye'ye ne zaman geleceği belli değil, ama önümüzdeki birkaç ay içerisinde bu haşin görünümlü otomobili yollarımızda görmeye başlayabiliriz. Ben asıl tek kapılı coupe modelini bekliyorum, bu ön görünüm coupe kasasına çok yakışacaktır. Makyajlanmış Audi A5 ile çekişmelerini görmek keyifli olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder