30 Eylül 2011 Cuma

Hyundai 10 vitesli otomatik şanzıman geliştiriyor

Güney Kore merkezli otomotiv devi Hyundai'nin (ve kardeşi Kia'nın) otomobillerin yakıt tüketimini düşürebilmek için 10 vites oranına sahip bir otomatik şanzıman geliştirdiği bildirildi. Hyundai yöneticileriyle bağlantılı olan gizli bir kaynaktan alınan bilgilere göre son yıllarda yükselişe geçen Kore firması 2012 model Genesis Sedan'da kullandığı 8 oranlı otomatik şanzımanı geliştirerek vites sayısını 10'a yükseltecekmiş. Bu sayede otomobilin yüksek güç ürettiği üst devirler ve az yaktığı alt devirler daha rahat kullanılacak, performans ve yakıt tüketimi konusunda avantaj sağlanacak. Tabi bu şanzımanın seri üretimine en erken 2014 yılında geçilecek, o zaman da büyük motorlu ve iri kasalı modellerde kullanılacak. Öyle hemen kompakt modellere gelmesini beklemeyin yani. Olsun, bu da bir gelişmedir. Umarım rakipleri de benzer atılımlar yaparlar da şu 4 vitesli otomatik şanzımanlardan (inanmayabilirsiniz ama hala kullanan firmalar var) kurtuluruz.

3 yorum:

  1. Aga, 6 ileriden aşağı otomatik şanzıman göremedim ben. Hatta siroccolarda 7 ileri olması lazım. Hala 4 ileri kullanan da varsa Allah çarsınına pazar versin. Ne diyelim :D

    YanıtlaSil
  2. ona cvt derler ford denedi honda denedi olmadı esasında vites felan yok iki kasnak var bir kayış ve kasnaklar kayıfarklı çaplara aktararak aynı vitesli bisiklettte olduğu gibi çapını küçültüp büyültür ama burada bisikletteki gibi diş sayısıyla yapılmaz bu iş onun yerine kayış yada kasnak hareket edilir. ayrıca bu değil 10 vites 20 vites olarakta üretilir esas mesela çapı dahada büyülmek yahut küçülmektir ve çok sağlıklı bir sistem olmasada scooterlar ve ve ilerde otomatik vites super spor motorlar için iyi bir sistemdir. üreten mühendisler bu vitesin mantığına "sonsuz sayıda vites" olarak isimlendirmektedirler.

    YanıtlaSil
  3. @RayTracer
    Hyundai ve Kia'nın kompakt ve küçük sınıf modellerinde maalesef hala 4 ileri otomatik şanzıman kullanılıyor. Diğer markalarda da kullanan vardır mutlaka.

    @Adsız
    Ona CVT demezler. CVT farklı birşey, burada bahsedilen farklı birşey. Adamlar gerçek 10 oranlı şanzıman yapıyorlar.

    YanıtlaSil