6 Eylül 2011 Salı

Dışarıda içilen kahve neden evdekinden daha lezzetlidir?

Başlık soru şeklinde, ama ben burada soru sormakla kalmıyorum, kendi soruma cevap veriyorum. Beni tanıyanlar bilir, kahveyi severim. Hatta günde en az bir fincan içerim. Çoğu kahve meraklısı gibi benim de tercihim filtre kahvedir, ama duruma göre her tür kahveyi (ve hazırlamak için gerekli düzeneği) elimin altında bulundururum. Acelem varsa hazır kahve içip çıkarım, vaktim varsa da filtre kahve içerim. Hiç dikkat ettiniz mi bilmiyorum, ama dışarıda (yani bu işin ticaretinin yapıldığı yerlerde) hazırlanan kahve evde hazırlanandan daha bir lezzetli oluyor. Ben bir süre bunun makineyle alakalı olduğunu zannettim, ama daha sonra olayı kavradım.

Kahve denen meret (hem çözünebilir kahve, hem filtreli sistme için hazırlanmış öğütülmüş kahve) hava alınca bozuluyor. Bozulma dediğim şey öyle ekşime, çürüme, kurtlanma şeklinde değil belki, ama kokusunu ve tadını yitiriyor. Biz evimize kahve alıyoruz, bunu ne kadar hızlı tüketirsek tüketelim bir aydan önce bitiremiyoruz. Haliyle havayla temas eden kahvenin tadı kaçıyor. Hava geçirmeyen kavanozlar da pek etkili değil aslında, bozulmayı biraz geciktirseler de tamamen engelleyemiyorlar. Dışarıda, yani cafe ve restoranlarda ise durum daha farklı. Oralarda kahve çok hızlı tüketiliyor, açılan bir kahve paketi bir günde bitiyor. Böylece bozulmaya fırsatı olmuyor.

Peki bunun çaresi yok mu? Elbette var. Olabildiğince küçük paketler halinde almak lazım kahveyi. Bir de mümkünse kapağı sıkıca kapanan, hava geçirmeyen bir kavanozda saklamak lazım. Ayrıca bu kavanoz da çok büyük olmamalı, 100 gram kahveyi litrelik kavanoza kaymakla açık havada tutmak arasında pek fark yok. Eğer maddi durum ve yer müsaitse Tchibo'nun Cafissimo isimli kahve makinesi tercih edilebilir. Bu makineler tek kullanımlık kapsüllerle çalışıyorlar. Bu kapsüllerin içinde kahve bozulmadan kalıyor, aroması da kaçmıyor. Tabi her güzel şeyin bir maliyeti var, Cafissimo'nun ve kapsüllerinin fiyatları da standart öğütülmüş kahveye ve normal kahve makinelerine göre biraz yüksek. Yine de, eğer bu maliyet size dokunmuyorsa tavsiye ederim, dışarıda hazırlananlar kadar iyi kahve yapabiliyor bu aletler. Sonuçta amaç hep aynı: kahveyi taze tutmak lazım, yoksa tadı kaçıyor.

2 yorum:

  1. Soya sosu yapılan kaplar geldi aklıma. Hiç yıkanmıyorlarmış. Böylece soya sosu daha da güzel oluyormuş. :)

    YanıtlaSil
  2. Bir keresinde meşhur bir kahveciden 250 gr.kahve istemiştim de amca neredeyse dövecekti beni. Bir kızdı ki! ne yapacaksın o kadar kahveyi diye :) Kahvenin sırrı kaçar, yine gel, az az al demişti de vermedi. Haklı da...

    YanıtlaSil