5 Aralık 2010 Pazar

Nvidia çoklu çekirdek mimarisini kullanan mobil işlemcileri öne çıkarıyor

Grafik işlemcilerinden tanıdığımız Nvidia geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir PDF belgesinde birden çok çekirdeğe sahip mobil işlemcilerin tek çekirdekli rakiplerine göre her alanda daha üstün olduğunu belirtmiş. Henüz Nvidia Tegra işlemcisi kullanan dişe dokunur bir cihaz göremedik, ama Nvidia Tegra işlemcilerini mobil cihazlarda kullandırtmakta ısrarcı. Teknoloji fuarlarında küçük firmalar Tegra kullanan telefon ve tabletlerini sergiliyorlar, ama henüz büyük firmalar bu işlemcilere sahip bir cihaz tanıtmadılar. Belki Nvidia'nın yeni işlemcisinin test sonuçları bu büyük üreticileri Tegra ile ilgilenme konusunda ikna edebilir.

Yapılan bazı testlerin sonuçlarına göre çift çekirdekli Nvidia Tegra 2 kullanan bir cihaz ARM tabanlı klasik işlemcileri kullanan rakip telefonlardan (Motorola DroidX, Samsung Galax S, Google Nexus One) 2.5 kat daha hızlı. Üstelik, aynı işlemcinin çekirdeklerinden biri kapatıldığında bile eski işlemcilerle arada %45 performans farkı oluşuyor. Bu da Nvidia Tegra 2 işlemcisinin yapısından kaynaklanan bir fark. Hatta, bazı testlerde Tegra 2 işlemcisi çift çekirdekle çalışırken tek çekirdekli halinden iki kattan fazka hızlı olduğu gözlenmiş. Tabi bu testler sentetik olduğu için gerçek yaşamdaki kullanım deneyiminde fark bu kadar bariz olmayacaktır. Yine de ikinci çekirdeğin gerçek kullanım deneyiminde %50 civarı bir getirisi olacaktır. Nvidia'ya göre bundan sonra performans değerlendirmeleri mobil oyunlar üzerinden yapılacak. Oyun motorlarının çoklu çekirdeğe destek vermesi sayesinde Tegra 2'nin işlem gücünden gerçek anlamda faydalanmak mümkün olacak.

İşlem gücünün böyle büyük oranlarda artması ve birden fazla çekirdek kullanılması çoğu kişinin aklına güç tüketimini getirir. Nvidia yeni işlemcilerinin enerji verimliliği konusunda da rakiplerinden üstün olduğunu söylüyor. Çift çekirdekli bir işlemci tek çekirdekli rakibine göre daha fazla transistör içerse de daha düşük voltajla daha yüksek performans verebiliyor. Üstelik, kullanılmayan çekirdeğin geçici olarak kapatılabilmesi sonucunda enerji verimliliği daha fazla artıyor. Nvidia'nın iddialarına göre belirli kullanım şartlarında çift çekirdekli mobil işlemciler tek çekirdeklilere göre %40 daha verimli. Pil ömrünün önemli bir kıstas sayıldığı mobil cihazlarda işlemcinin verimliliği performansın bile önüne geçebiliyor.

Görünüşe göre Nvidia üzerine düşeni yapmış, gayet güzel bir mobil işlemci geliştirmiş. ARM Cortex 9 tabanlı Nvidia Tegra 2 hem performans hem de enerji verimliliği açısında rakiplerinin bir (hatta birkaç) adım önüne geçmiş gibi görünüyor. Şimdi top cihaz üreticilerinde. Eğer Samsung, Nokia, HTC ve Apple gibi büyük telefon üreticileri Tegra 2'yi yeni cihazlarında kullanmaya karar verirlerse biz de bu yüksek performanstan faydalanabileceğiz. Durum Nvidia'nın umduğu gibi olmaz ve üreticiler Tegra 2'yi görmezden gelirse de çoğumuz böyle bir teknolojiyi sadece fuarlardaki demolarda izleyebileceğiz, çünkü kimse sırf Tegra kullanıyor diye bilinmedik bir markanın telefonunu satın almaz. Tegra 2'nin piyasadaki başarısına göre üç çekirdekli Tegra 3 te yakında duyurulabilir. Nvidia çoklu çekirdek mimarisinin gücüne böyle inanmışken 3 veya 4 çekirdekli mobil işlemcileri beklemek yanlış olmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder