7 Kasım 2010 Pazar

3 boyutlu fare bu mu?

Bir fare ile ekranın her noktasına ulaşabilirsiniz, değil mi? Peki ya üzerinde çalıştığınız şey 3 boyutluysa? O zaman o 3 boyutlu cismi çevirmek, döndürmek, yakınlaştırıp uzaklaştırmak ayrı bir dert olabiliyor. İşte bu sorunun üstesinden gelebilmek için Axsotic firması 3D Spheric Mouse (3 boyutlu küresel fare) isimli bir cihaz geliştirmiş. Bu cihaz tek başına çalışamıyor, dokunmatik ekran veya normal bir fare gibi başka bir işaretleme sistemine bağlı çalışması gerekiyor. 3 boyutlu küresel farenin özelliği üzerinde çalışılan 3 boyutlu cismi rahatça evirip çevirmeye olanak tanıması. Böylece 3D tasarım işiyle uğraşanlar işlerini çok daha rahat haleldebiliyorlar. Oyunlarda nasıl kullanılacağı ise bilinmiyor, ama bazı oyunlarda çok kullanışlı olacağı söyleniyor. Aşağıdaki kısa videoya göz atarak kararı siz verebilirsiniz. Videoyu göremiyorsanız şuraya tıklayarak izleyebilirsiniz. Bu ilginç cihazdan beni haberdar eden Sirke'ye teşekkür ederim.

5 yorum:

  1. o aletlerin hepsi bende olsa neler yapardım alman filmleri yanında tırt kalırdı :D

    YanıtlaSil
  2. Aslında 3d Mouse Logitech tarafından yapılmıştı. Her 2 yılda bir de geliştiriliyor. En güncel modelinin adı SpacePilotPro. Şuradan ayrıntılar : http://www.3dconnexion.com/

    Tüm CG Artistlerin hayalidir. Olsa da yesek.

    YanıtlaSil
  3. Artiz ne arar la bazarda?

    YanıtlaSil
  4. @RayTracer
    Bu fare mi? Klavye yavrusu gibi birşey bu. Kaç tuşu olduğunu sayamadım bile. BlackBerry'de bile bu kadar tuş yok.

    YanıtlaSil
  5. Aslında fare değil. Özel bi aparat bu. Max hem fare hem klavye ile kullanıldığından fare tuşları bazen yetmeyebiliyor. Tabi klavye de :D Bu aparat da ikisinin yaptığını kısayollar ve özel atanmış (özelleştirilebilen) tuşlarla bu işi hallediyor.

    YanıtlaSil