6 Eylül 2010 Pazartesi

İngiliz ambulans istasyonlarındaki nitrojen oksit tüplerini kim çalıyor?

Nitrojen oksit sağlık sektöründe anestezik ve analjezik amaçla kullanılan bir madde. İngiltere'deki bazı ambulans istasyonları (hastane olmayan yerlerde acil ambulans hizmeti verilmesi için kurulmuş küçük sağlık ocakları) nitrojen oksit stoklarında sebebi belirsiz kayıplar olduğunu farketmiş. Yapılan araştırmalar sonucunda kesin bir delile rastlanamasa da tüpleri kimlerin çaldığı tahmin edilebiliyor. Ambulans istasyonu görevlilerine göre tüpleri amatör yarışçılar almış. Sebebi basit: nitrojen oksit aynı zamanda motor sporlarıyla veya yarış oyunlarıyla ilgilenen herkesin tanıdığı ekstra performans gazı. Devreye girdiğinde motorun hava girişindeki havayı soğutuyor ve yoğunlaşmaya sebep oluyor. Yoğunlaşma sonucu motora daha fazla oksijen giriyor ve kısa süreliğine de olsa performans artışı yaşanıyor. Hani yarış oyunlarında sollama yaparken kullandığımız "Nitro" var ya, o işte... Bizim memleketimizdeki yarışçılar neyse ki bu gazın hastanelerde bulunduğunun farkında değiller, yoksa zaten stok durumu zayıf olan hastaneler hepten malzemesiz kalabilirdi. Genç İngiliz sokak yarışçılarını esefle kınıyorum, hız yapmak istiyorlarsa biraz paraya kıyıp kendi nitrojen oksit tüplerini satın almalarını salık veriyorum.

3 yorum:

  1. N2o
    Dinitrogen monoxide
    Azot protoksit
    Azot oksidül
    Nitrous oxide
    Nitröz oksit

    Amma da çok ismi varmış yahu...
    Az miktarda alındığında anestetik etkisi olan bu gaz gülme gazı olarak da biliniyor. Yanıcı olmamak gibi garip bir özelliği var; ancak, ısıtıldığında içindeki azot ve oksijen ayrışarak, motorda korkunç bir yanma gücü oluşturuyor. Sonra mı? Blown Engine. :)

    YanıtlaSil
  2. Bu başlık fazla mı bilgilendirici oldu yav? :D

    YanıtlaSil
  3. Bence gayet güzel olmuş. Gün gelir bizim de nitrolu bir arabamız olur, canımız sıkıldığında basarız kırmızı düğmeye...

    YanıtlaSil