1 Şubat 2013 Cuma

Ucuz iPhone söylentileri hortladı - iPod Touch benzeri ucuz iPhone gelebilir

Senelerdir dönen bir dedikodudur bu, ara sıra Apple'ın daha ucuz bir iPhone modeli hazırladığına dair söylentiler çıkar. Sonra böyle bir cihaz tanıtılmaz tabi, ama herkes yeni iPhone modeline odaklandığı için söylentiler unutulur. Özellikle iPhone almak isteyip de alamayanlar çok umutlanır bu dedikodularla. Neyse, bu sefer "ucuz iPhone" söylentilerinin kaynağı daha önce Apple'la ilgili pekçok yeni ürünü doğru tahmin etmiş olan, firma içinde sağlam kaynakları bulunan Jeremy Horowitz. Üstelik, bu sefer söylentiler biraz daha mantıklı.

Jeremy Horowitz'e göre Apple gelişmekte olan pazarlar için (Türkiye de gelişmekte olan bir ülke, bu yüzden biz de o gruba giriyoruz) daha uygun fiyatlı bir iPhone hazırlıyor. Apple uygun fiyatlı ürünler yapmayı pek sevmez, maliyeti düşürmek için ürünlerinin becerilerinden kısmak Apple'a göre değildir. Bahsi geçen "ucuz iPhone" ise öyle fazla kırpılmış bir cihaz olmayacak. Jeremy Horowitz'in kaynaklarına göre bu cihaz iPhone 5'te de kullanılan 1136x640 piksel çözünürlüklü "uzun" ekrana sahip olacak. Normal iPhone'un kasası aluminyum ve camdan oluşuyor, ucuz iPhone ise plastik kasayla gelecek. Tasarımı da daha sade olacak, 5. nesil iPod Touch'ın tasarımına benzeyecek. Bunlar çok önemli detaylar değil aslında, çünkü etrafımdaki iPhone kullanıcılarının neredeyse hepsi telefonlarını koruyucu kapakla kullanıyorlar. Kapak takıldıktan sonra kasanın camdan veya plastikten üretilmesi pek fark yaratmaz. Ucuz iPhone piyasaya sürüldüğü zaman güncel olan iPhone modeline göre (iPhone 5S veya iPhone 6, artık ismi ne olursa) biraz daha yavaş bir işlemciye sahip olacak, ama öyle çok da zayıf olmayacak. LTE gibi çoğu ülkede kullanılmayan iletişim standartları da desteklenmeyecek. En önemli detay ise ürünün satılacağı piyasalarla ilgili: ucuz iPhone Kuzey Amerika ve Batı Avrupa gibi gelişmiş ülkelerden oluşan pazarlarda satılmayacak. Önceki iPhone modelleri bu pazarlarda zaten çok uygun fiyatla satılıyor, hatta iPhone 4 şu anda kontratla ücretsiz veriliyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise kontrat sistemi batı ülkelerindeki kadar yaygın değil, bu yüzden 2 sene önceki iPhone bile pahalıya geliyor. Apple'ın ucuz iPhone'u (tabi eğer gerçekse) işte bu ülkelerde satılacak, böylece iPhone (ve iOS ekosistemi) daha da yaygınlaşacak.

Eğer Steve Jobs hayatta olsaydı ben buna asla inanmazdım, ama Tim Cook tabuları yıkıyor. iPad Mini de geçen sene "kesinlikle olmaz, Steve Jobs küçük tabletlere karşı olduğunu söyledi" gibi ifadelerle anılan bir cihazdı, şimdi raflarda görüyoruz hergün. Bu yüzden iPhone'un ucuz versiyonu da gerçek olabilir, en azından Apple büyük pazarlardaki prestijini düşürmeden gelişmekte olan ülkelerdeki yaygınlığını arttırmak için böyle bir yöntem seçebilir.

1 yorum:

  1. Bu çok güzel arıyoruz. Fiyatı nedir. Ben iPhone 5 almak istiyorum. ucuz iphone 4

    YanıtlaSil