7 Şubat 2013 Perşembe

Olmaz demeyin, bu da oldu: Lego'dan yapılmış dokuma tezgahı

Dokuma tezgahları (en ilkel olanları bile) bana hep çok karmaşık gelmiştir. Birbirinin içinden geçen iplikler, nokta vuruşlu yazıcı misali sağa sola giden dokuma kafası filan, bir türlü çözemediğim mekanizmalardır. Neyse, ismi belli olmayan birisi (kendisine TT diyor) sadece Lego kullanarak otomatik bir dokuma tezgahı yapmış. Mindstorms kontrolcüleri sayesinde bu dokuma makinesi hiç müdahale gerekmeden otomatik olarak işliyor. Çok hızlı çalışmıyor tabi, ama Lego'dan yapılan birşeyin çok hızlı çalışması beklenmez zaten, sadece Lego'dan yapılmış olması bile onu ön plana çıkarmaya yeter. Farklı renklerdeki yünleri birbirinin arasından geçirerek atkı ören bu dokuma tezgahı örgü örmeyi yeni öğrenip eşe dosta atkı ören genç kızlar tarafından pek sevilmese de benim gibi Lego ve robot meraklılarının çok hoşuna gidecek cinsten. Nasıl yapıldığını bilmiyorum, elimde de Mindstorms kiti olmadığı için istesem de böyle birşey yapamam, ama sadece izlemesi bile çok keyifli. Eğer nasıl çalıştığını görmek istiyorsanız Lego dokuma tezgahını aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.

1 yorum:

  1. Güzel fikir, basit olsa da güzel, emeğe saygı artı rep :P
    Bu yeni kitler insanın yaratıcılığı açısından güzel oldu, eskiden "şöyle şöyle birşey yapsam, böyle böyle işe yarasaydı" gibi düşünceler yalnızca zihinde kalırdı.
    Ha sadece tek bir şey yapmak için yapılmış kitleri kastetmiyorum, bazı kitlerle yalnızca ne için üretildiyse o "şey" yapılabiliyor, o da bir nevi yap-boz oluyor zaten.

    YanıtlaSil